Resepi: Udang Masak Cabai

Udang masak sambal la tu. Penyediaan yang sangat mudah. Seperti biasa la...orang bujang punya stail masak. Khas untuk yang nak cepat siap. Cepat makan. Senang nak buat kerja lain pulok kan. Ok kita mulakan ye.

Bahan-bahannya adalah seperti berikut:
Udang...ikut la banyak mana nak,aku masak cukup2 untuk dua orang makan je.
Cili giling...beli ja yang dok ada di jual di kedai2 runcit yang berhampiran.
Gula dan Garam secukup perasaan tekak korang lah.

Tapi kalau nak sedap seeloknya guna cili basah kering yang telah di rebus,dan di blender bersama bawang putih dan merah. Kalau nak lebih nikmat rasa dia...jangan blender...guna batu giling tu. Tu pun kalau rajin nak buat macam tu.

Haaa ni aku tunjuk cara mudah ja. Panaskan minyak,tumis bawang dan masukkan ja cili giling tu... gaul2 sikit... tambah air sikit... agak2 cair2 pekat yang mampu mata terpesona memandang... cukup la kan. Masuk kan ja udang yang telah siap di bersihkan. Masukkan garam dan gula mengikut sukatan tekak pada yang nak makan. Gaul2... dah siap di hidang.


Tuu dia gambar sejak dari dalam periuk lg aku shoot. Tak pa la kan... aku bukan nya Masterchef pun nak letak dalam pinggan bunga2 bagai... buh lagu tu ja. Nama pun cara mudah ja kan. Sesuai pada yang bujang2 tu. Nak cepat siap,cepat makan. Kumpum sedap...tak caya,cuba la. 


11 Comments

  1. kalo sy masak lg simple, rebus je udang tu pastu cmpur halia + garam. hehe

    ReplyDelete
  2. kalau ada petai, boleh letak jugakkan..
    lagi sedapp..heheheh

    ReplyDelete
  3. sedap sedap..ko mmg terer bab masak sambal kan... tahniah... nnt dh jemu masak udang..ganti lak ngan sotong ke ketam ke...hihi...

    ReplyDelete
  4. Bertuahlah sapa dpt suami macam kj pandai masak....Ada suami yg cuma pandai rebus maggi...

    ReplyDelete
  5. udang tu tak keluar air ke nanti? Kalo saya biasa goreng dulu udang tu skit, nak kasi dia tak keluar air masa dah masuk dalam sambal.

    ReplyDelete
  6. yummy...dah lamer juga xmasak sambal tumis udang...campur petai...

    ReplyDelete
  7. tudiaa...
    cara ko cakap gaul2 tu kan mcm x panas je,mcm gaul2 guna tgn je.hahaha

    ReplyDelete
  8. kalo aku mmg biasa guna cili kering yg diblender tu.. letak petai la best sambal udang ni....

    ReplyDelete
  9. fuhh sedap!!..cecah dengan nasi himpit...layannn bro!..
    teringat time raya mesti ada sambal udang nih!

    ReplyDelete
  10. sedapnyeeerrr terliur kite tgk,hiihii tu kalo boh petai lg sedap tuh,heheh

    ReplyDelete
Previous Post Next Post

 Visit My Album at