Ukulele

Abg Jagau Punya Cerita
Friday, January 04, 2013 | -Sudah 32 Komen
[1] Ukulele sejenis alat muzik yang rekabentuknya sama seperti sebuah gitar tetapi saiznya lebih kecil. Ukulele kadang-kadang disingkatkan kepada uke; ia adalah ahli keluarga gitar juga tetapi ia secara amnya menggunakan 4 tali

[2] Gitar kecil ini berasal dari abad ke-19 sebagai tafsiran Hawaii parang, 

[3] Instrumen seperti gitar kecil berkaitan cavaquinho, braguinha dan rajao, yang diambil ke Hawaii oleh pendatang Portugis. Ia mendapat populariti yang besar di tempat lain di Amerika Syarikat pada awal abad ke-20, dan dari sana tersebar di peringkat antarabangsa.

Nada dan kelantangan instrumen berbeza dengan saiz dan pembinaan. Ukuleles biasanya datang dalam empat saiz: soprano, concert, tenor, and baritone.
Sumber: Wikipedia

Pada gitar biasa yang mempunyai 6 tali Chord tali bebasnya seperti yang kita tahu bermula dari tali ke6 adalah  E,A,D,G,B dan E. Berbeza dengan Ukulele yang mana Chord tali bebasnya bermula pada C,G,E dan A

Terdapat perbezaan tekanan Chord antara Gitar dan Ukulele nih. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi Chord Ukulele nih anda bolehlah search je kat image Google dengan menaip "Ukulele Chord Chart

Ukulele nih kalau pandai memainkan nya memang best. Aku terus terang cakap....tak pandai hehee. Cuba tengok dua orang budak dari tokyo nih main. Syiok wooo dengar heheheee.

Jom kita tengok video ni pulak. Waktu ni mungkin tak ramai yang kenal budak ni. Part aku suka masa pemetik gitar dia jatuh tapi steady main hehehee....pehtu kutip balik dan sambung lagi nyanyian.
 

Tapi nyanyian dalam video ni aku suka. Serius memang menghiburkan. Pengamen jalanan yang bermaksud kalau tak silap ialah Penyanyi/Pemuzik jalanan. Tapi memang best....

Rezki kau dik..! Dulu pemuzik jalan. Sekarang terkenal sudah. Siap masuk tv dh tu. Tapi siaran tv di indonesia la. Rancangan Bukan Empat mata. Sudah terkenal kau dik...! Dulu alat muzik kaler pun dah hampir tak ada rupa...sekarang berkilat memancor mancoor.

Nah terkenal kau sudah dik. Jangan sia siakan bakat yang ada ye.

*Psstt...! jeles tul aku...sebab aku tak reti men Ukulele...heheeee


Cer try like sikit

32 comments:

  1. Comel ukulele ni..haiihh pelik betol nama alat muzik nih..owh ko x reti? br nk mintak ajarkan..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Eh lupe lak nk komen..suara dia sdp...aku pun terhibur dgr..hihi

    ReplyDelete
  3. seumur hidup dah 30 thn lebih nie..br ni tau gitar ada adik beradik nama ukulele..pelik lak namanya tuu

    ReplyDelete
  4. baru tahu ade instrumen muzik name unik mcm ni. :)

    ReplyDelete
  5. Salam.

    Abgjagau.. orang ada problem nak pegang gitar. Macamna eh nak cari kedudukan yg selesa.

    ReplyDelete
  6. aku tak pernah main lagi ukelele ni....kalau nak main kena ada 2 org penari tempurung baru boleh dapat mood...hehehe

    ReplyDelete
  7. mat lufti suke main ukulele..dari situ ain mula mengenalinya...kuikui

    ReplyDelete
  8. Samalh aku gitar pn x reti.byk video tp x dpt playlh nt kt ofis aku tgk

    ReplyDelete
  9. Oh..sejenis gitar rupanyaa.
    Pelik nama..asal mana ni?

    ReplyDelete
  10. Pernah baca alat musik ni masa kat sekolah dulu..tak taulah sama ada Man Kidal boleh main ukelele...

    ReplyDelete
  11. berbakat besar eh budak tu...!
    nur jangan kata ukulele..gitar pun xreti..hahahah

    ReplyDelete
  12. Owh yg kecik ni ukulele rupanya...dasat la Tegar ni yek..dari pengamen ke trans tv..berbakat sungguh dia..

    ReplyDelete
  13. hahaha..di umur 20 tahun kita ditakdirkan untuk kenal apa itu ukulele..dan ianya terjadi di blog acah mat labu ini:)

    ReplyDelete
  14. start diperkenalkan semula oleh Yuna...

    ni mana satu nak ngajar nie? gitar ke ukelele. sat gi next n3 jagau citer pasal gambus plak kanggg

    ReplyDelete
  15. bagi yg minat memang best..bagi yg tak minat macam ita ni..
    tak tau apa benda nak buat

    ReplyDelete
  16. kalo ko pun x pandai..aku lagi lah Jagau ooii..
    pening lagi ada..hahaha
    erk..Nur minat ukeelee ni ka?

    ReplyDelete
  17. rnh dgq ukulele sebelum ni tp xtau bnda apa.hhaha

    ReplyDelete
  18. akulela...hais...baru ni tau la...

    ReplyDelete
  19. eh salah plak...aku memang lela...hahah
    akulele laaaaaa.......

    ReplyDelete
  20. Rasanya kalo ukelele sesuai skit kalo aku nak belajar. Sesuai dgn saiz tangan yang kecik.

    Lele dlm bahse indon = ikan keli kan?

    ReplyDelete
  21. pergh...gempak gila budak ni main ukulele ni...malu pulak aku dengan dia..suara pun sedap tu..aku suka dia nyanyi tarik yang video pertama tu

    ReplyDelete
  22. bru tahu psl nama ni..klo tak..lya pngil gitar aje

    ReplyDelete
  23. argh..xfhmlah cara main dia..huhu..xminat~ :p

    chord tu makanan ke?? sy suka makan je~ :p

    ReplyDelete
  24. akulele?? mmg sah aku pun baru tahu hari ni,sbb sblm ni aku kenal pecal lele je..hahaha.

    ReplyDelete
  25. betul2 kelas muzik ni huhu tak kenal pun ukulele tu

    ReplyDelete
  26. wah sudah tukar header dan background...kali konsep apa pulak tu bro? nampak mcm bulu tangkis pon ada tu...

    ReplyDelete
  27. teruskan usaha main dan belajar gitar, pasti berjaya ...

    ReplyDelete
  28. dya lagi xreti nk main ukelele..haha

    ReplyDelete
  29. xreti la nk main bnda alah nih..xper KJ main dq nyanyi oke??hahhaa

    ReplyDelete
  30. Main ukulele ni lagi senang dr gitar:) nak blaja dr utube kene pandai pilih video. Baru snang nak ikut :) search gak fingerchart supaya xtesesat

    ReplyDelete

GSF