04 January 2013

Ukulele

[1] Ukulele sejenis alat muzik yang rekabentuknya sama seperti sebuah gitar tetapi saiznya lebih kecil. Ukulele kadang-kadang disingkatkan kepada uke; ia adalah ahli keluarga gitar juga tetapi ia secara amnya menggunakan 4 tali

[2] Gitar kecil ini berasal dari abad ke-19 sebagai tafsiran Hawaii parang, 

[3] Instrumen seperti gitar kecil berkaitan cavaquinho, braguinha dan rajao, yang diambil ke Hawaii oleh pendatang Portugis. Ia mendapat populariti yang besar di tempat lain di Amerika Syarikat pada awal abad ke-20, dan dari sana tersebar di peringkat antarabangsa.

Nada dan kelantangan instrumen berbeza dengan saiz dan pembinaan. Ukuleles biasanya datang dalam empat saiz: soprano, concert, tenor, and baritone.
Sumber: Wikipedia

Pada gitar biasa yang mempunyai 6 tali Chord tali bebasnya seperti yang kita tahu bermula dari tali ke6 adalah  E,A,D,G,B dan E. Berbeza dengan Ukulele yang mana Chord tali bebasnya bermula pada C,G,E dan A

Terdapat perbezaan tekanan Chord antara Gitar dan Ukulele nih. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi Chord Ukulele nih anda bolehlah search je kat image Google dengan menaip "Ukulele Chord Chart

Ukulele nih kalau pandai memainkan nya memang best. Aku terus terang cakap....tak pandai hehee. Cuba tengok dua orang budak dari tokyo nih main. Syiok wooo dengar heheheee.

Jom kita tengok video ni pulak. Waktu ni mungkin tak ramai yang kenal budak ni. Part aku suka masa pemetik gitar dia jatuh tapi steady main hehehee....pehtu kutip balik dan sambung lagi nyanyian.
 

Tapi nyanyian dalam video ni aku suka. Serius memang menghiburkan. Pengamen jalanan yang bermaksud kalau tak silap ialah Penyanyi/Pemuzik jalanan. Tapi memang best....

Rezki kau dik..! Dulu pemuzik jalan. Sekarang terkenal sudah. Siap masuk tv dh tu. Tapi siaran tv di indonesia la. Rancangan Bukan Empat mata. Sudah terkenal kau dik...! Dulu alat muzik kaler pun dah hampir tak ada rupa...sekarang berkilat memancor mancoor.

Nah terkenal kau sudah dik. Jangan sia siakan bakat yang ada ye.

*Psstt...! jeles tul aku...sebab aku tak reti men Ukulele...heheeee

32 Comment:

Deqla manjew said...

Comel ukulele ni..haiihh pelik betol nama alat muzik nih..owh ko x reti? br nk mintak ajarkan..huhuhu

Deqla manjew said...

Eh lupe lak nk komen..suara dia sdp...aku pun terhibur dgr..hihi

izan mama mia said...

seumur hidup dah 30 thn lebih nie..br ni tau gitar ada adik beradik nama ukulele..pelik lak namanya tuu

9n0L4 said...

baru tahu ade instrumen muzik name unik mcm ni. :)

Tinta Lana said...

Salam.

Abgjagau.. orang ada problem nak pegang gitar. Macamna eh nak cari kedudukan yg selesa.

Hatimi Tahirruddin said...

aku tak pernah main lagi ukelele ni....kalau nak main kena ada 2 org penari tempurung baru boleh dapat mood...hehehe

Ain Dzaya said...

mat lufti suke main ukulele..dari situ ain mula mengenalinya...kuikui

Mrs Velentine said...

Samalh aku gitar pn x reti.byk video tp x dpt playlh nt kt ofis aku tgk

Ujie said...

Oh..sejenis gitar rupanyaa.
Pelik nama..asal mana ni?

Jay Ar said...

Pernah baca alat musik ni masa kat sekolah dulu..tak taulah sama ada Man Kidal boleh main ukelele...

Cik Nur said...

berbakat besar eh budak tu...!
nur jangan kata ukulele..gitar pun xreti..hahahah

Si Matatajam said...

Owh yg kecik ni ukulele rupanya...dasat la Tegar ni yek..dari pengamen ke trans tv..berbakat sungguh dia..

NoEn said...

sy pun xreti main ukelele

kinara kinatara said...

hahaha..di umur 20 tahun kita ditakdirkan untuk kenal apa itu ukulele..dan ianya terjadi di blog acah mat labu ini:)

Cinta Misteri said...

start diperkenalkan semula oleh Yuna...

ni mana satu nak ngajar nie? gitar ke ukelele. sat gi next n3 jagau citer pasal gambus plak kanggg

eita said...

bagi yg minat memang best..bagi yg tak minat macam ita ni..
tak tau apa benda nak buat

Cik Aini said...

kalo ko pun x pandai..aku lagi lah Jagau ooii..
pening lagi ada..hahaha
erk..Nur minat ukeelee ni ka?

are_lin@yu said...

rnh dgq ukulele sebelum ni tp xtau bnda apa.hhaha

lelamaisara said...

akulela...hais...baru ni tau la...

lelamaisara said...

eh salah plak...aku memang lela...hahah
akulele laaaaaa.......

LydSunshine said...

Rasanya kalo ukelele sesuai skit kalo aku nak belajar. Sesuai dgn saiz tangan yang kecik.

Lele dlm bahse indon = ikan keli kan?

boni kacak said...

pergh...gempak gila budak ni main ukulele ni...malu pulak aku dengan dia..suara pun sedap tu..aku suka dia nyanyi tarik yang video pertama tu

LYAfrina said...

bru tahu psl nama ni..klo tak..lya pngil gitar aje

Yana Libra said...

argh..xfhmlah cara main dia..huhu..xminat~ :p

chord tu makanan ke?? sy suka makan je~ :p

m.u.l.a.n said...

ingat kan nama tempat..

Arina Shamsul said...

akulele?? mmg sah aku pun baru tahu hari ni,sbb sblm ni aku kenal pecal lele je..hahaha.

Dayana Bahar said...

betul2 kelas muzik ni huhu tak kenal pun ukulele tu

Hatimi Tahirruddin said...

wah sudah tukar header dan background...kali konsep apa pulak tu bro? nampak mcm bulu tangkis pon ada tu...

Etuza Ezawarna said...

teruskan usaha main dan belajar gitar, pasti berjaya ...

dya bunga said...

dya lagi xreti nk main ukelele..haha

Deq's Qienz said...

xreti la nk main bnda alah nih..xper KJ main dq nyanyi oke??hahhaa

Anonymous said...

Main ukulele ni lagi senang dr gitar:) nak blaja dr utube kene pandai pilih video. Baru snang nak ikut :) search gak fingerchart supaya xtesesat

Post a Comment

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes