Ikan Kembung Goreng Kicap Bawang Bercili
Resepi rahsia Karukor Jagau. Ikan Kembung Goreng Kicap Bawang Bercili. Cara mudah dan pantas. Mula2 sedia kan 4 ekor atau lebih ikan kembung mengikut keperluan semasa. Siang dan cuci bersih2. Pehtu goreng sehingga garing. Takat mana garing nya tu ikut suka hati korang lah.
bahan2 seterusnya adalah seperti berikut.
Kemudian ambil cili dan bawang. Hiris halus2 ikut suka hati korang juga. Nak hiris besar2 pun x pe. Tips sila pakai cermin mata keselamatan semasa menghiris bawang demi mengelakkan pembaziran air mata.
Dah siap potong bawang dan cili. Taruk je dalam piring pehtu tuang kan kicap. Dan siap untuk di hidang. Selamat menjamu selera. Resepi orang bujang hahahahhaaa...
Tags:
Resepi
wahhhh bru bpe ari pakjoe x terjah dh berubah blog hehehe
ReplyDeleteHa ha senang ya resepi ko KJ...Ingatkan spek tu pun nak digoreng sekali ngan ikan tu
ReplyDeleteKali ni tak acah mak labuu..
ReplyDeleteResepi paling sempoi, tapi sdp tu mkn dgn nasi panas.
Sedap juga tu. :)
ReplyDeletehaha.. susah betol nk try ni..siap berspek mata bagai...tp kalo x pakai spek bazir airmata pulak...haihh...susah2... :p
ReplyDeletehahaha...aku xda spek mata..mcm mn nak try..ahahaha
ReplyDeletesedap bangattt..hehe
ReplyDeletekalu dana suke tukar ikan goreng ngn ikan bakar... cicah ngn kicap+bwg+cili+limau skit.... apa kata en jagau cube
ReplyDeletecesss..tapi same la ngn menu sy pon..snang n knyang pekena dgn nsi pnas..pehh..
ReplyDeletewahhh resipi macam ni w/pun ringkas tapi boleh nambah nasik dua tiga kali ni..
ReplyDeletemenu best ni...ehehehe....rahsia memasak jagau..eehehe..asal xtaruk je kicap tu ats ikan..jimat pinggan nk cuci..tips nyue plak :))))
ReplyDeleteHahahaha.... lawak je entry resepi ni. Tapi saya suka lauk cenggini. Makan dengan nasik panas... Sedapnya.
ReplyDeleteSiap ada speck mata masuk dlm senarai bahan2 diperlukan.
aik... dah ada resepi...
ReplyDeletelama xjenguk ke sini (^___^)
SEDAPPPPPPPPPPPPPP NYEEE LAGI2 MAKAN PANAS2 KAN..
ReplyDeletekalu dah lapo...sedap aje ape pon..heheheh..best jugak resepi ko ni....
ReplyDeletehaha. tak tahan aku tgk spek tu bro. hehe. btw aku mmg suka lauk2 simple mcm ni. feel tu time makan. ringkas juga bro. tq singgah blog aku, jngn serik mai lepak lagi. hehe
ReplyDeletelepas itu ye, bukan pehtu..hahahaha..!
ReplyDeletelepas tu makan dengan nasi panas2...
sampai tak sedor tiga kali tambah..!
dan jangan lupa, ketika makan sila pakai spek mata tu..dan makanlah dengan bergaya dan jayanya..!
hahahaha...
aku ingtkan spek tu ko nak masak skali..hahaah
ReplyDeletethehhhhhhhhhhhhhhhhhhh....bolehlah..dari xder lauk langsun yer jangau...tulah pasal,...th gagah perkasa nih...p laa cari suri hidup..leh makan aneka menu...
ReplyDeleteTak ada shoutbox..Cbox..fibox..spongebox eh kat sini.?
ReplyDeletebaru perasan...blog berwajah baruuuuuu..!
hebat2..!
makan ikan goreng pun sodap...ditambah ngan budu n tempoyak..makan sambil menjilat ibu jari tangan.....
ReplyDeletep/s: jeles tahap gaban nie..header paksu asyik bertukar jer
menu mmg untuk org bujang..hehe ingatkan menunie sos kicap2 dicampurkan sekali..huhu..lupanya asing..kira cicah ikan dalam kicap2lahkan?hehe
ReplyDeleteSafety helmet tk pakai ke? Kang tepelanting ikan tu kena muka. Glove pown kena pakai jg tau. Haaa gigi ikan dah gosok ke tu?
ReplyDeletekena beli spek dulu la baru boleh masak ni. kihkihkih..
ReplyDeletetu la cikna..ingt td spek tu termasuk dlm bahan ramuan dah.hahaha
Deletewaaa...macam sedap je menu kau..
ReplyDeletekali ni kau tak tipu...
caya lah
tu dia resepi rahsia masterchef KJ...
ReplyDeletePS: lawa header tu...
Rajin anak bujang ni masak ya.. :D
ReplyDeletesimple terus lapar, alamak KJ boleh juga buat kejutan ya...hehehe...
ReplyDeletekahkahkah
ReplyDeletememula ms x tgk gambo lg..ingt ikan tu goreng pastu masak kicap..skali ikan goreng cicah kuah kicap.kahkahkahkah
huwaaaaa...mane pegi kepala ikan sekor lagi 2..huhuhu..:)
ReplyDeletewoooo..resipi turun temurun nyh..
simple nya resipi.xsgka KJ pn pandai masak :)
ReplyDeletenyum.. nyum... ^_^
ReplyDeleteyang ni budak 7 tahun boleh buat..muahaha
ReplyDelete