Kisah Suami Isteri-Kahwin Dua

Abg Jagau Punya Cerita
Wednesday, March 28, 2012 | -Sudah 30 Komen

Untung sabut timbul,untung batu tenggelam....tapi kalau batu beso takat ibu jari je pehtu letak atas sabut....kita nk panggil apa ? haaaa.... yang tu kita kata untung batu dok atas sabut...dia tak tenggelam. Batu belayar bersama sabut...tapi apa jasa batu pada sabut ? x dak jasa pun.....kasi beban kat sabut lagi ada la....hehehhee
Ok abes citer pasal sabut...ada ceritera terindahnya nanti ◕‿◕

Jika para2 isteri bertanya kepada suami "abg nak kawen lagi satu tak...? " hah gelabah2....nk jawap apa tu...? berdenyut jantung wo....(apa ke hei bini aku tanya macam ni....nk menguji aku ke....?) silap2 ada yang jawab..."nk sangat ke saya kawen lagi satu" kadang2 ada juga yang jawab dgn wajah yang slumber "ish....! awak ni...knp la awak tiba2 tanya mcm tu....x nk lah saya,sorang pun cukop laa.." tapi dlm hati (aiii ada harapan ke ni..) hahahaaa....jangan tanya lah...diam2 sudah.

Dalam blog saya...ada saya tulis tips2 untuk beristeri dua ◕‿◕ hah entry yang mana...? pandai2lah cari ye. (mau ada silent reader yang mencarinya) adaa...mmg ada...cari lah. Tapikan kn sebelom tu saya nak tanya kepada para2 suami. ikhlas la jawab.....dlm hati pun x pe,tak yah la jawab dalam ruangan komen tu pun x pe. Ada tak perasaan nak kawen dua ◕‿◕ x banyak sikit...ada tak...? Ada...! hahaha kaum ibu sabaaarr...citer x abes lagi....baca dulu.

Tenang...tak semua kaum bapa mcm tu. Tapi kalau ada yang dh pasang niat tu.....teruskan lah kalau mampu. Tapi sebelom tu mari saya kongsi satu cerita tentang seorang suami yang beristeri dua. Cerita pendek je jgn risau. Sudah ada anak tiga tapi mau kawen satu lagi. Sebelom menambah sorang lagi isteri dia meminta izin terlebih dahulu kepada isterinya,caranya bagus tu....tak da selindung2...tak da tipu2,jujur dan berterus terang. Andai isterinya tak mengizinkan dia tak akan berkahwin lagi. Soal kemampuan dia mmg seorang yang mampu. Isterinya mintak tempoh satu minggu. Selepas satu minggu....isterinya memberi jawapan "Boleh". Maka berlangsung lah acara majlis perkahwinan yang kedua dengan jayanya ◕‿◕

Tapi keseronokan beristeri dua itu x lama....manisnya sekejap saja. Isteri2nya tak jadi masalah....kedua2nya baik. Yang jadi masalah nya adalah si suami yang mula penat...seminggu ke sana seminggu ke sini,lama2 dia jadi penat....kadang2 terlupa terlebih blah sini...mula lah yang sana tarik muka. Sedikit demi sedikit keadaan mula jadi porak peranda. Dah mula start pening kepala....kalau isteri2nya mau duduk serumah,mungkin dia tak susah. Hah mana mungkin isteri2nya mau pindah duduk satu rumah. 

Dan di saat dia termenung seketika.....baru dia merasa satu perkara. Beristeri satu dia jaga kita. Beristeri dua.....kita jaga dia. Kan letih tu namanya......apa macam...? ada berani tambah satu lagi....◕‿◕ . Ada lagi...! kita sambung lagi cerita di lain masa. Renung2kan dan selamat beramal ◕‿◕

*pic image google


Cer try like sikit

30 comments:

  1. Hahaha.. Jagau.. Xyah nak kesah org lain.. Awk tu bila lagi nak carikan ibu baru untuk anak..

    Morally di sini kepada para suami.. Pikirlah seribu Kali kalau Ada niat nak kawen dua.. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehheee...
      saya...! nnt la dulu....huhuhuuu

      Delete
  2. Kalo da terangan tak mampu, buat apa tambah cawangan kan, tp bhaya juga biarkn, spt maksiat digalakkn..

    Hu, x mau la komen!
    Bukan ceritera terindah..;)

    ReplyDelete
  3. Dalam keluarga Kak Azie, dari zaman atok dulu sampai skang, memang ada jer yang berpoligami. Ada yang susah, ada yg mudah. Masing2 pandai jer nak handle.

    Kak Azie sendiri, tak kisah kalu MyTOKLAKI nak nikah lagi. Cuma, dia sendiri yang tak sanggup.

    As U said laaa... “nak jaga sorang pun dah tak larat.”

    ReplyDelete
  4. apa2 pun akak tak sanggup berkongsi suami..tapi kalau dah ditentukan kita kira kemudianlah tu heee...

    p/s: thanks follow blog akak, tapi maaf buat masa sekarang butan follow akak bermasalah tak boleh follow mana2 blog, InsyaAllah akak akan selalu jengah kat sini, sekali lg terima kasih

    ReplyDelete
  5. kawen 2? ada berannnnnnni, silakan..

    ReplyDelete
  6. saya tak kawin lagi..tak tau nak komen ape..tp yg pasti mesti banyak pahit dr manis~

    ReplyDelete
  7. Di kampung saya dulu ada seorang ustaz yg beristeri dua, mereka tinggal dlm satu rumah besar yg sama, masing2 isteri ada bilik sendiri utk anak2, ada dua dapur yg berbeza, bilik air yg berbeza tapi masih dlm rumah yg sama. Kehidupan mereka sungguh harmoni...tiba2 teringat nak buat entri mengenai kisah ni...

    ReplyDelete
  8. senyum sndiri baca cite nih... betul tu... tp tak ramai lelaki yg berpikiran mcm en jagau nih...kebanyakan nyer kalu kata nk kawin 2 bukan main suke... hehehe

    itulah kan,nk berkahwin 2 nih bnyak perlu difikir bukan main sembarang je

    ReplyDelete
  9. kbkan lelaki.. klo dpt pluang berbini dua.. sure bersorak kan..

    ReplyDelete
  10. Huih tak berani nak komen pasal akak single lagi. Isu sensitif nih. Kena tanya kepada para suami & para isteri :)

    ReplyDelete
  11. kisah batu n sabut tu mencuit hati..tp mmg betul kan ape u ckp..

    x brani nk discuss isu tu..panasssss...sape yg terbabit tu..berlaku ADIL...

    ReplyDelete
  12. abang ita kawen 3....

    lagi kelam kabut....
    naik menyampah tengok...

    ReplyDelete
  13. ini adalah komen terima kasih kerna sharing ur luvly month of birth di ww is
    ..................................................
    http://sanisahsabu.blogspot.com/2012/03/10wordless-wednesday.html
    ..................................................
    moga singgah lagi. (ini komen segera copy paste sementara waktu, will come soon tau (^____^))

    ReplyDelete
  14. kahwen lebih dr satu ni byk tanggungjawab.. jika rasa diri mampu n adil blh lah teruskan tp jika sebaliknya lbh baik jgn.. kerana kalau blh jgnlah sesekali memainkan perasaan seorg is3 yg selama ni sanggup bersusah payah utk suami...

    ReplyDelete
  15. Bagus jugak kalau lelaki yg dah kawen 2 tu sedar benda ni. Tapi yg kawen sampai 3, 4 tu, takkan tak rasa kepenatan tu? Lelaki yg nak kawen 2 ni selalu fikir 'mampu' tu hanya daripada segi duit dan harta je. Tapi bukan itu. Mampu tu jugak melibatkan mampu dalam menjaga perasaan isteri, mampu memuaskan hati semua isteri [yang dah tentu la susah nak puaskan hati semua org kan?]. So, kalau rasa tak bleh nak sayang 2-2 org dgn cinta yang sama, takleh nak jaga hati semua isteri, lebih baik takyah mengada nak kawen banyak.

    ReplyDelete
  16. rasanya tiada manusia yang boleh berlaku seadil-adilnya...pasti ada satu pihak yang terlebih kan

    ReplyDelete
  17. Hmmm..., ternyata beristeri dua repot ya....

    ReplyDelete
  18. Beristeri dua ni lebih banyak hempedu dari madu sebenaqnya karukord...awal2 seronok pastu tanggungjawab dah makin berat, mula la nak serabut pala hotak...

    ReplyDelete
  19. bukan mudah. zaman skrg org beristeri dua hanye nak kan seronok dunia aje. bukan nak ikut sunnah pun. ;)

    ReplyDelete
  20. lu pikir la sendiri...

    ReplyDelete
  21. He...he... baru tau beristeri lebih dari satu.... !!!

    ReplyDelete
  22. mana suami yg dh malaluinya cite lah skit....

    ReplyDelete
  23. hahahaha...jagau nak mesti ada perasan nak kawin dua kan? jwb dlm hati ke la..hahahahaa

    kalu mampu boleh la tambah tp kalu rs xberapa nak mampu baik xpayah la..huhu..kecian anak2..

    ReplyDelete
  24. haha tau xpa
    ni cr pykit nma.nya.dh ada yg syg elk2.nk tmbh syg lg.last2 bdn sndri ponat

    ReplyDelete
  25. hubby akak cinta akak sorang jer..mana dia nak menduakan akak..hihihi..ko laa kawen jagau..anak pompuan perlukan ibu sebagai idola..cian anak ko jagau....

    ReplyDelete
  26. x semua lelaki yg berkahwin dua zalim...dan x semue juge perempuan isteri kedua itu jahat..tu k ketentuan Ilahi,xde sape yg mampu menolak

    ReplyDelete

GSF