Blog Archive

Theme images by MichaelJay. Powered by Blogger.

29 March 2013

MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara

Hari ini aku dengan bangganya menjoinkan diri untuk
MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara

Jom ramai2 kita memeriahkannya :)
Syarat2 mudah sahaja...aku copy je nih ^_^


Moh nengok syarat syaratnya ya..

1. Follow Blog Bicara Mak Dara
2. Buat entri dengan tajuk 
"MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"
3. Masukkan Banner Di Atas Ke Dalam Entry dan Linkkan Ke sini .
4. Copy paste senarai penaja di bawah ke dalam entry anda itu.

5 .Tag 3 Orang Rakan Anda Untuk Menyertai GA Ini. (Dan mereka harus tahu akan GA ini)
6. Setelah selesai sila tinggalkan Url link entry di kotak komen blog Bicara Mak Dara

Satu Giveaway, 30 Penaja, 
60 Hadiah, Siapakah Yang Bertuah?
Mungkin kah Karukord Jagau's ^_^

TAG

23 March 2013

Happy Birthday Kinara Kinatara

 
Hepy besday Kina 
pemilik blog http://kinarakinatara-beebeey.blogspot.com/

Happy Besday untuk Kinara Kinatara atau nama benarnya Nor Rabiatul Adawiyah binti Suaini yang kini usia nya telah mencecah 20tahun pada tarikh 23 march 2013. Waaahh...! muda belia lagi ni. 

Saya mendoakan agar yang terbaik dalam hidup kamu. Jadi anak muda yang penuh berwawasan dan bercita cita tinggi...semoga kamu berjaya kelak...Caiyok2....

Terimalah sebuah lagu yang bukan ciptaan aku sebagai tanda ingatan dengan ucapan yang berbentuk pertanyaan "ko pandai tak buat karipap?"


Maaf teman sekalian....tak berkesempatan nk terjah semua. Pagi2 nak balik kampung pulak....Pada 24 march 2013 ada Karnival Motocross di bendang lagi untuk tahun 2013

20 March 2013

Rahsia Pohon Cemara

Rahsia Pohon Cemara

Setelah beberapa minggu masalah ini membelenggu aku,ia sangat menekan perasaan. Sering aku termenung jauh memikirkan masalah ini. Ya...mengapa ini yang harus terjadi.

Ah..! biarlah. Tapi mana mungkin aku harus membiarkan ianya begitu saja. Aku harus mencari jalan penyelesaian. Tapi bagaimana?

Petang itu sedang aku minum di sebuah warung. Tempat biasa. Sambil menunggu su kudin datang yang katanya kejap lagi...kejap lagi sampai,tapi dah setengah jam tak sampai2 lagi.

Sedang aku menghirup perlahan secawan kopi jantan,kudin sampai bersama seorang teman. Entah apa namanya....aku men woi2 saja. Dari riak wajah ku saja dia dapat merasakan akan satu permasalahan besar ku.

Lalu dia bertanya....apakah perkara yang membuat seperti begitu tertekan nampaknya. Lalu ku ceritakan permasalahan ku seperti yang ku ceritakan pada kalian di sini.

Ya...masalah seluar ku yang semakin hari semakin kecut. Tapi dengan tenang bersama senyuman sumbingnya dia berkata. Dia punya rahsia bagaimana mahu memulihkan permasalahan ini supaya kembali normal.

Tersenyum segar aku mendengar kata2nya. Mahu saja aku belanja dia makan karipap 3 pinggan. Tanpa berlengah lagi,segera aku bertanya. Bagaimanakah caranya?

Lalu dia memberikan aku pc tabletnya yang murah itu. Aku agak ja murah pasal brandnya tidak kelihatan. Memang jenis cap ayam lah nih. Lalu dia menunjukkan sebuah video. Video nya ini lah yang akan membongkar segala rahsia.

Lalu aku menuntun video itu dengan penuh ketekunan dan ketelitian.


Nampaknya senyuman segar ku tak lama. Hanya seketika cuma. Mana mungkin aku rajin nak bersenam macam tu.....huhuhuuu

Apa kena mengena cerita ku dengan tajuk Rahsia Pohon Cemara? Ya...memang tak ada kena mengena pun. Aku saja suka2 tarok je tu....heheheee

*picture image google



19 March 2013

Segmen: Featured Me on Bubbly?

 

Bloggies... may I catch your attention? ^_^... Segmen ni inspired by Kak Mia Liana sebab... saya gunakan coding HTML sahaja untuk uols join...macam Kak Mia buat... supaya mudah dan senang dan cepat... 

Segmen: Featured Me on Bubbly? adalah 1 segmen di mana ianya merupakan 1 lagi segmen untuk semua blogger blogwalking, follow dan berkenalan sesama kita... Bukan untuk saya sahaja...tapi untuk semua juga... Get to know each other giteww... Jujur ek? Dah join kena blogwalking ke blog peserta2 lain... Hopefully, dapatlah support dan sambutan dari uols... 

Segmen ini bermula dari 5.00 petang 16 Mac 2013 sehingga 5.00 petang 23 Mac 2013. 

Syarat2?
  1. Follow blog Farah's Bubblynotes, Add to Circle Google +Farah Waheda Wahid.
  2. Buat entri bertajuk Segmen: Featured Me on Bubbly?
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste-kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila highlight semua coding, tekan Ctrl + C serentak dan paste ke ruangan HTML anda yer? 
  4. Tinggalkan URL uols dalam kotak komen di bawah. 
Pemilihan Pemenang Segmen:
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang akan menjadi Featured Blogger di Bubblynotes di dalam entri yang akan di-up-kan pada hari Isnin dan Jumaat setiap minggu. 
Jom join? ^_^... I wanna get to know uols better... 

18 March 2013

To The Beautiful You

To The Beautiful You


To The Beautiful You Korean Drama. Aku bukan lah peminat drama korea nih. Tapi oleh kerana hari2 anak aku dok tengok citer nih,tak pasal2 aku pun terbabit sama nengok huhuhuu. Tapi kan syiok pulak aku dengar lagu tema nya tu.

Aku try2 le carik kat YouTube lagu tema nya tu. Pehtu tangan nih menggatal lak nak mengedit videonya tu. Aku dok tepek gambo kawan aku.... kohkohkoh (batuk Deqla) Aku suka video nih. Jangan kena saman udah le ye hehehe. Sekadar hiburan


Ok...mggu nih boleh la kot BW sesaja la aku. Ni kira entry tuk seminggu le nih....kohkohkoh (batuk lagi) Ok bye2 sume...selamat malam. Kita jumpa lagi besok.

17 March 2013

Happy Birthday Dya Bunga

Happy Birthday Dya Bunga
Happy Birthday Dya Bunga...nak aku nyanyi ke?
tak yah la ye kihkihkih

Nak kasi kek rasanya dh biasa sangat kan. Kita tukar lah ye. Sempena hari jadi ko yang ke ehem2 yang jatuh pada 17 mac ni terima lah sepinggan karipap istimewa ^_^

Makan lah....jangan malu2


Happy Birthday Cendol Territories



Happy Birthday untuk pemilik blog Cendol Territories yang jatuh pada 16 mac. Sorry ek lambat sikit. Moga yang terbaik untuk kamu. Selamat maju jaya dalam apa saja bidang yang di ceburi (^__^)

Bulan ni blog aku penuh wish besday la hehhee...meriah2.

Segmen : Siapa blogger bertuah by Anak En.Yusni



join segmen lak....jom join ramai2
jangan segan jangan malu....klik banner tuk turut serta

Tarikh tutup penyertaan
- Penyertaan ini akan berlangsung selama 1 bulan..
- Tarikh tutup penyertaan pada 31.03.2013 jam 11.59 malam
- Pemenang bertuah akan diumumkan pada 02.04.2013


Tag
SeriBulanBintang
RadenFaezah
PerhiasanKu

Happy besday Deqs Qienz

Happy besday Deqs Qien


Ucapan selamat hari lahir buat DQ pd tarikh 16 mac. Semoga berbahgia selalu bersama keluarga dan limpahan rezki yang baik serta kesihatan yang berpanjangan....amiinn. 

Tak tekejor aku mggu nih nak berblog. Nak BW pun mau tekangkang aku nih hahahaa. Mggu depan pun mau tebabas lagi. Balik kampung.

15 March 2013

Happy Besday Deqla

 
Happy Besday Deqla....yang ke...ehem3. 

Mula-mula aku kenal blog beliau...beginilah ropeer Header Blog beliau. Tgk pada gambarnya tu aku ingtkan tuan punya blog ni mesti baru kawen... ^_^

Happy Birthday Deqla. Moga murah rezki dan berbahagia selalu bersama incek somi teeeerchenta dan ahli keluarga dan rakan2 serta kucenk tersayang. (mintak sekoq bulih?)

Sorry deqla....lambat memberikan ucapan beseday ko nih. PC aku ada sikit masalah. Tp suda OK. Almaklumlah...pc lama,kekadang sensitif sket....kohkohkoh (pandai tak aku ngajok batok kering ko tu?)

 Masih igt lagi tak gambo nih.
Ni la gambo yang ko guna dolu2 masa nk mengomen kat blog aku kan...
hekhekhek....cumel taw gambo nih. Teringat aku kat cerita menteri pasolla kat umah kecik yang condong tuh......kehkehkeh

Eh sapa2 yang belum join Mrs.Erry 1st Giveaway anjuran Deqla nih. Cepat2...Tarikh tutop 19 march 2013. Masih ada masa nih. Klik banner ye kalau nak joint. Maceeehh...



Happy birthday Deqla


10 March 2013

Happy Birthday Lyafrina's

 
Happy Birthday to Lyafrina's.....pemilik blog http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/ 10 march..yang ke 28 kan? ha betul la tu. Semoga di berikan kesihatan yang baik,kesejahteraan dan kebahgiaan bersama anak tersayang dan suami tercinta. Di samping di murahkan rezki buat kamu sekeluarga. ... Amiiinn

Tiada apa yang istimewa yang dapat di berikan.
Terimalah serangkap pantun.

Pulau Pandau Jauh Ke Tengah,
Gunung Daik Bercabang Tiga,
Sambungan Pantun ni ikut suka ngko lah,
Yang Penting ...Asal Kamu Bahagia (^__^)

Terimalah sebuah lagu happy birthday yg simple ini
Owh...kesiannya sapa yang tak dpt tengok video ini :)

 *Terima kasih pada yang sudi singgah blog saya. Maaf ye x berkesempatan lagi untuk BW :)

09 March 2013

Oggy and the Cockroaches - Oggy Has Kittens

 
Oggy and the Cockroaches - Oggy Has Kittens


Hari ni kita nak duk umah je...
melayan Oggy and the Cockroaches ... 
eh besday awak hari ni ek? Hepy besday la ek....
nk belikan awak coklet ferari rosey duit x cukup...sorry yea...hehehe

International Women's Day

 
International Women's Day (IWD), originally called International Working Women's Day, is marked on March 8 every year. In different regions the focus of the celebrations ranges from general celebration of respect, appreciation and love towards women to a celebration for women's economic, political and social achievements.

Started as a Socialist political event, the holiday blended in the culture of many countries, primarily Eastern Europe, Russia, and the former Soviet bloc. In some regions, the day lost its political flavor, and became simply an occasion for men to express their love for women in a way somewhat similar to a mixture of Mother's Day and Valentine's Day.

In other regions, however, the political and human rights theme designated by the United Nations runs strong, and political and social awareness of the struggles of women worldwide are brought out and examined in a hopeful manner. Sumber: Wikipedia

Picture image google
Kudin: Semalam aku dapat mimpi....mimpi yang sangat pelik.
Aku: Pelik? acaner tu? citer...citer
Kudin: Begini ceritanya. Dalam mimpi aku tu....

"Aku duduk2 di tepi tasek.
Di tepi tasek itu hanya ada aku saja.
Aku duduk2 seorang diri.
Tak ada orang lain duduk di situ.
Dan di situ lah duduk nya aku.
Di mana ? Yaa....di tepi tasek itu. "

Aku: Oooii...udah2. Mukaddimah x payah panjang sgt. Citer terus je.
Kudin: Hehehe...ok2. Aku di datangi seorang wanita.
Aku: Lawa tak? lawa tak?
Kudin: Peeerrggh...! lawa siot. Kalah Cleopatra.
Aku: Haa....lepas tu...lepas tu..?
Kudin: Dia senyum dekat aku,aku senyum balik dekat dia. Sampai dekat aku ngko tau dia cakap apa?
Aku: Haaa aku tau apa dia cakap.
Kudin: Haaa apa dia?
Aku: Mesti dia kata "Selamat Hari Wanita Sedunia"
Kudin: Eh...! cemana ngko boleh tau nih.
Aku: Aku tau la...sebab aku yang tulis cerita ni....kehkehkeh.
Kudin: Ngko nih...x bek taw...kesian orang yang baca.
Aku: ◕‿◕

07 March 2013

Nak Letak Tajuk Apa Pun Aku Tak Tau

 
Nak Letak Tajuk Apa Pun Aku Tak Tau sebab aku tak tau nak cerita macam mana,nak mula dari dari mana? Persoalan ini dah lama aku simpan. Nak ku tanya pada siapa? Nak ku simpan dalam hati tuk selamanya ....ah mana mungkin. Aku harus mendapatkan bantuan dari seseorang. Tapi siapa? Kudin...? owh ...! mana mungkin. Tapi aku tak ada pilihan. Baiklah...biar aku tanya kudin saja.


Aku: "Din...aku ada satu persoalan yang bermain di minda.
Tak pasti sama ada kau faham atau tidak dengan persoalan ini"

Kudin: "Apa dia..? citer je la"

Aku: "Harap2 kau tak cerita pada sesiapa.
Ianya agak rumit. Aku tak mau keadaan menjadi lebih keruh"

Kudin: "Dun wury...ko citer je. Apa masalahnya nih?"

Aku: "Benda ni dah lama aku simpan dalam hati dn ianya melibatkan peribadi"

Kudin: "ye...ye...aku faham. ko citer je"

Aku: "Begini Din...seluar yang aku beli dulu ngam2 pakai,sekarang semua dah mengecut. Nak kancing butang pun dah tak sampai. Ini lah yang menjadi persoalan di minda aku. Kenapa semua seluar yang aku beli makin lama makin kecut."

Kudin: "Aku tengah mikir nih....nak lempang blah kiri ke belah kanan?"

Aku: "....? aku silap tanya ke?"

06 March 2013

Faham Ke Tak Faham

 
Mungkin ia cerita biasa2 saja. Bukan cerita luar biasa. Menceritakan tentang seseorang yang bertemu dengan seseorang. Tapi ia bukan lah kerana keinginan seseorang itu untuk bertemu dengan seseorang itu. Tetapi ianya juga adalah kegembiraan seseorang kerana dapat bertemu seseorang. Pertemuan yang di rancang oleh seseorang. Tapi ia pulang keseorangan.  Eerr..!faham ke korang....?
picture by flickr dot com

"Aku memang tak sangka. Dah lama aku tak jumpa dia.
Kelmarin aku jumpa jugak dia. memang aku tak sangka...dah tujuh bulan rupanya."
"Owh ye ke? apa yang tujuh bulan tu?" ◕_◕
"Dah tujuh bulan dia mengeram. Dua bulan lagi menetas la tu"
"Owh ye ke? haiwan apa mengeram lama macam tu?" ◕_◕
"Bukan haiwan la munguk..! kawan aku laaa...usia kandungannya dah masuk tujuh bulan"
"Owh ye ke? dah ko kata mengeram...muskil gak aku. Errr bila dia kawen?" ◕_◕
"Dia telah mendirikan rumahtangga kira2 setahun yang lalu"

Sambil di iringi background muzik

"Sungguh aku tak sangka. Kecantikan nya masih seperti dulu"
"Owh ye ke ?" ◕_◕
"Tapi aku tidak mahu memujinya di situ.
Aku hanya mengukirkan sedikit senyuman
dan dia membalasnya dengan senyuman nya yang semanis kurma itu"
"Owh ye ke ?" ◕_◕
"Ko nih dari tadi owh ye ke....owh ye ke. Aku lempang jugak karang"
"Owh ye ke? eh sory2...aku tuka..aku tuka ..◕‿◕ Eeerr aku tanya sikit boleh?"
"Tanya apa?"
"Sebenarnya....aku tak faham....ko citer apa nih?"
"Laaaa...tak paham ke? ...lantak ko lah tak paham"

Aku pun berlalu pergi bersama seribu tanda tanya. 
Kenapa dia tak faham. Huh....kat mana la aku nak meluahkan perasaan nih. 
Eerr..!faham ke tak faham?.

02 March 2013

Raksasa Mengganas Di Putrajaya

 
Wartawan Bebas
28 Feb 2013


KLANG-Seorang lelaki yang sedang sibuk mencuci pakaian dengan sabun FAB bukunya. Orangnya nak kata ensem pun tidak. Nak kata tak ensem pun tak sampai hati. Sedang beliau asik mencuci pakaian nya yang tak berjenama itu. 

Tiba2 seseorang menalifon beliau memberitahu se ekor raksasa sedang mengganas di putrajaya.Tergamam seketika lelaki itu. Hajat di hati ingin membantu. Tapi entah kenapa di saat2 emergency seperti itu...tiba2 saja ada perkara yang menghalang. 

Yang menjadi persoalan nya sekarang ialah....siapakah beliau? Bantuan apakah yang beliau mampu berikan? Dan apakah perkara yang telah menghalang beliau itu?

"Pssstt....! Deqla. Yang jadi otroman tu kawan aku si Kudin. Aku tgh sibuk memerut time tu. Tapi gegaran diorang berlawan tu sampai senget la pondok kecik.....huhuhuuu"

Interested for our works and services?
Get more of our update !