Blog Archive

Theme images by MichaelJay. Powered by Blogger.

31 December 2013

Selamat Tahun Baru 2014


Sempat lagi ni. Di kesempatan ini ku ucapkan kepada semua Selamat Tahun Baru 2014. Semoga tahun baru ini kehidupan kita semua akan lebih cemerlang. Walau di hati ini ada sedikit terbakar,sedih dan pilu. Cuba juga mengukir sedikit senyuman ^_^


Is there a hidden meaning behind 'TWY'?  CLICK HERE 
If you're an animal lover, why not adopt a turtle?  CLICK HERE

RESEPI: Cara Mudah Menyediakan Sup Bujang

 

RESEPI: Cara Mudah Menyediakan Sup Bujang.

Ini kali aku kongsikan sedikit kemahiran aku tentang penyediaan sup dengan cara yang mudah. Amat sesuai pada mereka yang bujang2 yang nak cepat siap,tak lupa juga untuk mereka2 yang agak2 malas nak masak. Tapi selera nak menghirup sup tu ada.

Langkah yang pertama.
Caranya mudah saja. Tuangkan dua cawan air panas ke dalam mangkuk atau tupperware. Aku guna tupperware je...senang,ada penutup. Ni resepi untuk kira2 dua orang makan.


Langkah yang kedua.
Dapatkan satu KIUB PATI AYAM keluaran Knorr (pati ayam sebenar) pastikan anda membeli yang original ye...jangan beli yang cetak rompak. Dalam satu kotak tu ada 2 kiub.


Langkah yang ketiga.
Ambil satu KIUB PATI AYAM keluaran Knorr. Di potong dua. Kalau nak potong 4 pun ikut suka korang la. Kalau kecik sangat nanti kurang kaw la rasanya. Aku potong dua je satu kiub tu. 


Langkah yang keempat.
Dah siap potong dua. Ambil separuh dan masukkan ke dalam bekas yang di isi air panas tadi. Pehtu kita kasi gaul2kan dia hingga sebati...cewaaahh...! Tak payah tambah garam mahupun serbuk perisa. Dah sedap dah tu,tak caya rasa laaa.


Langlah yang kelima.
Dah siap gaul2 sampai sebati dalam tu. Ambil itu bawang goreng. Masukkan sedikit kedalam sup itu. Bawang goreng ni beli je kat kedai2 berhampiran. Bukan mahal mana pun.


Langkah yang keenam.
Ambil sedikit daun sup. Boleh di dapati dengan mudah di kedai yang ada jual sayur. Kalau nak sikit je...korang mintak je kat tokeh kedai tu,aku rasa mau je dia bagi. Alaaa apala sangat kan... kalau takat nk selai dua je kaan.


Langkah yang ketujuh.
Basuh dulu daun sup tu. Jangan le main hentam keromo je. Dah siap cuci....kita kasi cincang2 itu daun sup ikut rekabentuk yang anda suka. Aku suka rekabentuk cincai je heheheee


Langkah yang kelapan.
Dah siap cincang2 sama itu daun sup. Apa lagi...kasi tabur la dalam bekas air yang telah di bancuh dengan KIUB PATI AYAM keluaran Knorr tu tadi.


Haaaa...dah pun siap untuk di hidang. Sangat sedap jika makan bersama sama IKAN KEMBUNG GORENG KICAP BAWANG BERCILI...(cara mudah dan pantas juga cara penyediaannya) Resepi ini sangat sesuai untuk mereka2 yang sentiasa sibuk dengan tugasan harian. Cara penyedian yang cepat,mudah dan jimat lagi. Selamat mencuba ye....

Resepi Pautan....cara mudah dan pantas menyediakan
Ikan Kembung Goreng Kicap Bawang Bercili...KLIK DISINI

Rezeki Setelah Berumahtangga

 

 Suatu hari sedang aku syiok2 melayari FB...kawan aku datang bertandang. Saja dok melepak2 sembang2 kosong. Dalam pada sembang2 tu...aku sambil2 ja jenguk FB. tetiba ada la rakan dok share gambar ni.


  Kawan aku ternampak gambar ni dan berkata. "memang ada kebenarannya" Masa bujang dulu kita apa pun tak dak. Harap ada moto sebijik....dan gaji pun cukup setakat untuk sara diri sendiri ja. Tapi selepas berumahtangga,banyak benda kita ada. 

 Kereta,rumah,perabot...dan macam2 lagilah. Rezeki sentiasa ada untuk anak2,isteri dan keluarga. Cuma yang aku tak menahan tu ayat kawan aku yang last sekali. 

"itu baru satu isteri...ngko bayangkan kalau ada empat isteri...lagi banyak pintu rezeki terbuka tau" 

hamboiii...! kemain lagi cita2...nk dapat dua pun belom tentu senang lagi ceeekk...ooiii.

PENTING: Sesiapa yang hisap rokok "J"? Tunjukkan mereka artikel ini. KLIK SINI

30 December 2013

Back To School

 
Hari aku ke sekolah anak aku. Bukan apa...sekadar menemankan anak aku membeli buku. Time2 mcm ni tak sibuk sangat. Kalau dah bukak sekolah nanti baru nak membeli...sesak wooo. 

Teringat aku masa zaman2 sekolah aku dulu. Seronok betul rasanya. Ingat lagi masa sekolah rendah. Start darjah satu,aku kemain pemalu lagi. (sekarang pun pemalu lagi)

Masa darjah satu sampai tiga....tak leh lawan cakap budak2 darjah enam. Jalan tunduk ja. Tak berani woo. Mengkala dah sampai darjah Enam...haaa tu dia,aku pulak jadi macam maharaja,konon2 dh besar dah. ekekekee

Image Google

Masuk sekolah menengah pun macam tu. Di peringkat awal...jalan tunduk je. Muka takut...muka takut. Tapi bila dh lama sikit,hamboooih kemain lagi hehehee. Orang lama kononnya. Heeeceehh...!

Dan seperkara lagi masa zaman sekolah ni....aku rasa macam tak sabar nak cepat besar. Tak sabar nak rasa umur cepat cecah 20an. Mau cepat dewasa kononnya. Hahahaaa....korang ada rasa macam tu tak? Ada kan...ada kan...alaaa ada tuuuu.

Tapi sekarang ni lain pulak,cepatnya usia bejalan....nak mintak lambat la pulok...hehehehee


Jiwa Huru Hara

Bangun pagi,siap2 pi kedai kopi pekana roti. Bukak paper..baca2 banyak cerita pasal kenaikan harga. Dengaq orang sebelah kiri sembang pasal peningkatan kos sara diri. Kiri kanan cerita tak banyak beza.

Balik rumah bukak pesbuk...cerita pun banyak lebih kurang ja. Aku pun kadang2 tumpang share sama cerita tentang masalah dunia.

Kecewa2...yang begaji besaq senang cakap la. Yang gaji bawah dua ribu,jangan kata nak beli rumah batu,nak makan pun kena catu. Malas nak cerita berjela jela. Semua orang pun tau apa cerita Malaysia kita.

Termenung aku seketika. Teringat aku akan pesan ibu. Sebaris ayat sepotong kata. Apa pesan ibu itu biarlah rahsia. Menjadi ubat tak kala aku berduka lara. Aaaahh...! tak kuasa aku nak mengarang panjang2. Meh sini kita tengok gambo kucenk ni   (^_^)


09 December 2013

Hantu Kudut (Mobile Version)

 
Internet baru ada OK sikit.
baru dapat upload cerita Hantu Kudut ni untuk Mobile Version punya.
Sebuah cerita Hantu Komedi berbahasa banjar.



Sekian Terima Kasih

08 December 2013

Kau Bunga Ku

 
Ada cerita tentang bunga...owh...! kau bunga ku

Bunga di tepi sawah padi,
Cintanya pada alam semulajadi.

Yang ni bunga raya jenis apa ntah..aku tak tau...
kelopak bunga dia tekerucut.

Segar-segar gituuu

Elok ja dia begulung...ye doook?

Nostalgia-nostalgia

Udoh macam sesungut belom cas je aku nengok.

Ada cerita di balik bunga

Mau tau apa ceritanya?

ada.... ada.... ada...

apa yang ada? gambar bunga jaa

Kisah sebenarnya....
"Aku Bukan Mat Bunga"
dah...tu jaa



06 December 2013

Hujan Di Kuala Lumpur



Hampir setiap hari hujan di Kuala Lumpur.
Kepada mangsa banjir...tabah lah menghadapi dugaan.

Assalamualaikum....!

19 November 2013

Luahan Hati Anak Desa

 
Luahan Hati Anak Desa


Kudin: kao napaan? ilah urang talabih makan cekuduk ja.
Aku  : Sadih la Din...sadih.
Kudin: sedih kenapa...? mambang di sambar orang ke?
Aku  : labih kurang macam tu la Din.
Kudin: han tu pang...kao lambat banar bepadah.
Aku  : kada taho kayapa handak bepadah.
Kudin: padah je la kiapa gin...mun baranai ja mana la urang taho.
Aku  : supan la Din...
Kudin: Supan...supan...! tempiling taholah.
Aku  : Rupa tiada apatah lagi harta.
Kudin: haduiyaii...! nginto kina huluk,harta tu badudik gan hingkat ai becarik...yang penting hati tu ihklas kerana allah...lagi pun kita ni masing2 punya keistimewaan yang tersendiri...be your self man...kamon2.
Aku  : kalau dia tak sudi cemana?
Kudin: ko dengar sini...pepatah melayu ada mengatakan "biar gagal setelah mencuba,daripada gagal kerana langsung tidak berbuat apa2"
Aku  : kada suah nangar gan pepatah ni...
Kudin: memang la...ako hanyar ma ulah...
Aku  : nak bepadah ako supan...kalau tulis surat bulih ka?
Kudin: bulih ai juak....yang penting ada usaha mencuba.

lalu segera ku ambil sehelai kertas dan ku lakarkan kata2 indah untuknya.Ku mulakan bicara ku dengan penuh penghayatan.

Assalamualaikum...!
kehadapan _______ yang di hormati. Dengan ingatan semoga sehat2 sahaja hendaknya.

Kudin: wowowoooo...! napanya nginik? kaya nk ma antar surat ka kawitan.
Aku  : habis tu?
Kudin: ulah la bunga2 cinta sikit bahasa tu.
Aku  : errmm....!

Gugurnya dedaun sakura bagai tak di sedari
kelopak bunga masih utuh tersusun rapi
sesekali tergoncang jua kerana angin yang datang tiba2

Diri mu sudah lama terpahat di hati
tapi ku takut jika aku hanya sekadar bermimpi.

Aku bukan siapa2
bukan juga seorang pujangga
hanyalah seorang lelaki biasa
hidup seorang diri kesana kemari
tercari cari air perigi

Andai kau memahami luahan isi hati ini
pastinya aku akan tersenyum dengan kisah ini
jauh di sudut hati,diri mu ingin ku jadikan isteri
kepada mu yang maha esa...ku pohon agar di restui

Andainya kau sudi menerima diri ini seadanya
maka rahsiakan lah cerita cinta kita
tapi hebahkan lah kepada mereka apabila tiba waktunya
waktu dan saat pernikahan yang kita sama2 nantikan

Saat itu suara2 cemburu itu akan pergi berlalu
yang ada hanyalah...senyuman manis mu.

Kudin: haaa mcm ni la....
Aku  : agak2 ada peluang tak Din...?
Kudin: jangan risau....kalau dh jodoh kau dengan dia,tak kemananya.
Aku  : Amiiinn....!

Villa Nabila

 
Sekarang tengah hot cerita tentang villa nabila.

Di mana2 ada saja cerita tentang villa ni. Tapi aku teringat pasai lagu Cinta Untuk Nabila.

Dolu2 aku suuuka lagu tu. Sampai skrng pun aku masih suka dengaq lagu tu.

Teringat suatu ketika dahulu,di saat aku muda remaja,gagah perkasa. (sekarang pun gagah lagi)

Aku ada la sorang gadis yg aku minati,dan aku cuba ciptakan sebuah lagu untuknya.

Ku cuba dan aku terus mencuba menciptakan lagu untuknya. Dan akhirnya....gagal.

Apa lagu pun tak jadi,sudahnya aku kasi jugak la lagu Cinta Untuk Nabila tu.

Dia dengaq lagu tu macam biasa ja. Tak dak feel apa pun kihkihkih.

Jadi ka tak jadi?

 
Testing2
Jadi ka x jadi,
Kalau jadi...bulih up date sepanjang masa hehe

19 October 2013

Sebatang Pinang

 
Sebatang Pinang...


Ke pinang sebatang...?
Ke pokok pinang...?
Ke batang pinang...?

Yang pasti...bukan dari kampung pinang sebatang.....kehkehkeh
Gambar baaaeeeekk punyaa.....ekekee 



26 September 2013

Tak Ada Bau

 
(sumber imej: google)

Suatu hari sedang aku menikmati juadah makan tengahari ku di sebuah resteron terkemuka gerai di tepi jalan,tiba2 aku di datangi oleh seorang kanak2 lelaki. Dia membawa sebuah bungkusan besar. di dalam nya ada terdapat beberapa bungkusan kerepek. 

Kanak2: bang...! nk beli keropok?
Aku: berapa sebungkus?
Kanak2: 2 ringgit je bang.
Aku: ok abang beli....tp ada satu syarat.
Kanak2: syarat apa?
Aku: jawap abang punya soalan teka teki.....kalau dpt jawap baru abg beli.
Kanak2: apa soalannya?
Aku: Banyak2 taik....taik apa x ada bau?
kanak2: taik idooong.

"Yee betuuulll" sebab dia teka betul aku pun beli la keropok dia. Logik juga jawapan dia tu...sbb taik idong yg ada dalam lobang idung tu kan tak ada bau. Sebenarnya aku tak tepikir pun jawapan tu. Aku men hentam ja soalan tu. Ingatkan budak tu tak tau nak jawap.

Kudin: bila kejadian ni berlaku?
Aku: sebenarnya tak berlaku pun....aku saja buat2 cerita. Kesian blog aku ni,dah lama sepi ^_^
Kudin: mengong.....!
Aku:  (o_O)



17 August 2013

Selamat Hari Raya Dan Maaf Zahir Batin

Lama sungguh blog aku ni terbiar sepi,nampak mcm nak mereput aja haaaa. Owh tidak....mana ada mereput...sawang2 bagai pun x de lg...bersih suci je aku nengok nih. (^_^)


Wooopps...! masih ada masa lagi nie. Saya mengucap kan selamat hari raya dan maaf zahir batin pada semua yang sudi berkunjung ke blog yang merapu ikan kerapu nih. 

Terutama sekali buat semua blogger2 yang sudi berkunjung dan drop komen tu....aiseeeeyy sory sgt2 le x sempat nk BW dh. Bukan sebab sibuk sgt pun....cuma beberapa bulan ni banyak sangat mesyuarat malas kot ekekee

Tu yang nak mintak maaf banyak2 tu. Pada geng2 GSF aiyaaaa....soli2... alee masa nnt wa singgah jalan2 ek. waaa lindu wooo sama lu sumeeee....

Wokeey babaaii...pelut kenyang sangat ni...baru balik kenduliii ahak's....selamat malam sumeee (^_^)

12 July 2013

Wajah Baru

 
Bukan blog yang berwajah baru tapi basikal anak aku yang berwajah baru hehehe.
Tapi sayang aku terlupa pulok nak amek gambo masa asal sebelum ubahsuai.

Asal basikal ni nampak memang feminin. Dengan bakul kat depan,dan tempat duduk
kat belakang yang ada besi kepit tu. Ish...! x comey la aku rasa.

Jadi aku pun mengrajinkan la diri mengubahsuaikan agar nampak lebih rock cikit.

Melekat kan sticker Rockford Fosqate warna perak.

Pengayuhnya pun sudah agak lusuh juga.

Brek depan belakang sama kaler.

Sticker Monster tu rasa mcm tak kena je....huh.

Tongkat kaler biru....OK ke?

Skru hub sport rim tejuloq kluaq...hahaha malas nk potong.
janji tak sangkut apa2 sudaahhh.

blah atas ni....skru lebih aku kena potong,bahaya kalau di biarkan.

Penggunaan kepingan aluminium....menutupi kerangka. 
Sedikit selit sticker Repsol Honda.

Dan inilah hasilnya. Nampak mcm garang aja kan...

Meh layan video ni sat...
~Selamat menonton~

02 June 2013

Kentut

 
Kentut merupakan satu satu babak aksi yang jarang di pertontonkan kepada orang ramai. Sekiranya ianya di pertontonkan dengan mudah,adakah anda mahu menontonnya...? Kalau tanya aku sudah tentu aku kata tidak heheheee.

Tahukah anda kentut yang bagaimana kah yang mampu memberi kepuasan kepada si pengentut...? Mengikut kajian...kentut yang terhasil dengan bunyi yang kuat seolah2 bunyi yang keluar dari speaker subwoofer bersaiz 20 inci adalah jenis kentut yang terhasil yang mampu memberikan kepuasan kepada si pengentut.

Akan tetapi ai bukanlah aksi yang mudah di pertontonkan di khalayak ramai. Kebanyakan si pengentut mampu mengawal tahap paras bunyi mengikut kesesuaian persekitaran.



Kudin: Oiii...ko tak de cerita lain ke?
Aku: Itu je idea yang ada.
Kudin: Ilang mood aku nk makan sengkuang.
Aku: Alaaa....citer psl kentut je bole ilang mood ka?

24 May 2013

Mood Mendaki Semula Ke Gunung Kinabalu

 

Macam pelik je aku tgk part nk edit coding template blog nih. 
Nampak beno le aku ni dh lama sgt tak bukak blog...huhuuu...


Kalau cenggini la gayanya....nampknya mood aku kena 
mendaki balik la ke gunung kinabalu. Dok diam2 ataih tu
sambil makan sengkuang cicah kuah rojak.  

Dudok betapa sambil bukak buku....Cara2 mengedit Blog...ekekeee


17 April 2013

Happy Birthday to Shuhada

 


Happy Birthday to Shuhada....yang ke ehem...ehem... ^_^
Moga ceria2 selalu dan berbahgia bersama teman2 dan yang tersayang...cewaaahh.

Terima lah sepinggan cekodok untuk kudap2 petang.....sedap ni taw.


03 April 2013

Epal Hijau Bercerita

 
Pada saat itu...keadaan sangat kucar kacir. Semua orang lari menyelamatkan diri. Pada masa yang sama aku lihat Jenab yang berada di atas bangunan sudah hampir terjatuh dek kerana perbuatan kejam si penjahat tu.

Lalu aku dengan tenang terus berusaha sedaya upaya untuk menyelamat Jenab. Tapi seperti biasa...aku harus bertarung dulu dengan penjahat tu. Pertarungan kami sangat hebat. Banyak bangunan musnah.

Tiba2 aku terpandang yang Jenab sudah hampir2 jatuh. Kasihan sungguh aku melihat dia.


Aku pun apa lagi...terus menjerit. "Shilaaaaa.....tungguuuuu aku kan selamat kan kauuu"


Aku tesasul masa sebut nama tu. Maklumlah...makwe aku kan ramai. Nasib baik Jenab tak perasan masa tu. Aku pun terus untuk mendapatkan Jenab. Tapi malang penjahat datang menerkam aku. Terpacak aku ke dinding. Itu yang robek sikit belakang aku nih.


Pertarungan kami sangat hebat. Banyak bangunan rosak. Tapi apa kan daya. Setelah bertarung selama beberapa jam. Akhirnya penjahat tu tewas juga di tangan aku.


Dalam pada itu....ku lihat Jenab telah jatuh. Tanpa berlengah lagi aku terus terbang menyelamat kan Jenab. Dan aku berjaya menyelamatkan nya.


Orang awam yang berada di situ semua bertepuk tangan tanda gembira. Ku anggarkan kira2 dlm 10 ribu org yang bertepuk tangan tu ada kot. Dan mereka menganggap ku sebagai wira hari tu.


Lantas aku terus membawa Jenab ke tempat yang lebih selamat. Di taman bunga. Jenab begitu terharu. Dia bertanya siapakah aku. Tapi aku hanya mendiamkan diri. Biarlah ianya menjadi rahsia.

(sambil di iringi alunan lagu Biarlah Rahsia nyanyian Siti Nurhaliza....ni kira muzik background la masa tu)

Rabu tanpa kata,sepotong dua ayat berbicara

Yang lama di kenang,yang baru di sayang....
tersimpan rapi di dalam hati,bukan sekadar dalam almari.


Masih tak punyai banyak masa untuk BW.
Insya'allah di suatu masa nanti.....

Interested for our works and services?
Get more of our update !